Projektet Kunskapsspridningens premisser syftar till att utveckla förståelsen för kunskapsspridningens premisser i den aktuella kontexten. Med kunskapsspridningens premisser åsyftas de unika förutsättningar, utmaningar och möjligheter som finns för att på ett bättre sätt nå ut till bredden av aktörer inom svenskt samhällsbyggande med den stora mängd resultat som genereras inom Smart Built Environment.
En omedelbar, men inte så överraskande, observation från de preliminära resultaten är att de mest lyckade arbetet med avseende på kunskapsspridning återfinns i projekt som karaktäriseras av:
- Att det funnits en tydlig vilja och stävan hos projektdeltagarna att sprida resultaten
- Att projektresultaten redan på förhand haft en väldefinierad målgrupp
- Att projektresultaten har kunnat nyttiggöras relativt omgående
- Att projektdeltagare har haft ett tydligt utrymme för att sprida resultaten
- Att projektresultaten inte utmanar befintlig logik för hur man arbetar inom sektorn
Men situationen är dock mera komplex än att ovanstående fem kriterier ska vara uppfyllda för en lyckad kunskapsspridning, speciellt mot bakgrund av att Smart Built Environment har som övergripande mål att trigga en förnyad affärslogik genom nya värdekedjor och affärsmodeller. För att röra sig mot detta mål kan vi se att det finns inbyggda paradoxer mellan de övergripande målen och några av de fem uppräknade kriterierna för lyckad kunskapsspridning, till exempel att utmana befintliga affärslogiker och att projektresultat ska kunna nyttiggöras relativt omgående. I den avslutande delen av projektet kommer dessa paradoxer att närmare studeras.