Kurt Löwnertz, Sweco

Hej Kurt Löwnertz, vad ser du som de viktigaste resultaten av ert arbete i projektet?
– I projektet har vi skapat en ny förståelse mellan två kunskapsområden med ganska olika språk och traditioner. Vi har sammanfört Internet of Things med byggande och förvaltning och formulerat grundläggande krav på information. Vi har också testat strukturen i flera prototyper, för att se att det verkligen fungerar. Det ger oss tydliga och viktiga resultat att arbeta med.

Vem ser du som mottagare av resultaten?
– Vår viktigaste mottagare för resultaten är byggherrar och fastighetsägare som ska ställa krav på IoT-system. Vi ser också att alla som skapar information om byggnader, och som hanterar data i processen, har stor nytta av det här. På sikt är målet är att vi ska kunna åstadkomma digitala tvillingar med en bra struktur som är möjlig att använda för alla aktörer.

Läs slutrapporten

Översikt och rekommendationer har författats tillsammans av projektets arbetsgrupp genom Östen Frånberg, Kurt Löwnertz, Väino Tarandi, Klas Eckerberg, Andreas Persson, Per Samuelsson, Jan Anders Jönsson, Leif Sundbom, Jesper Rönnholm, Michael Strömgren och Jonas Rosén.


Hur hoppas ni att mottagarna ska ta resultaten vidare?
– Projektet har varit väldigt praktiskt inriktat. Nu hoppas vi på tillämpning i skarpa projekt! Flera behovsägare har redan deltagit i projektet, men vi önskar förstås att fler tar det vidare. Vi förväntar oss att det ger bra erfarenheter för att kunna fortsätta utveckla rekommendationerna. Även den snabba teknikutvecklingen och de nya standarder som är på gång kommer att kräva uppföljning av arbetet.

Läs mer om projektet Internet of Things i hus och anläggning – systematik för krav, utformning och tjänster.

Uppdaterad den