Hur kan vi effektivisera och kvalitetssäkra planeringen av bussterminaler? Den frågan har Kenneth Domeij och Malin Hedberg på Region Stockholm tagit sig an tillsammans med Anton Larsson på WSP. Nu finns en prototyp framtagen på ett digitalt verktyg som snabbt, lätthanterligt och verifierbart kan visa vad som krävs för att trafikera en given markyta med bussar. I verktyget kan man med hjälp av färdiga mallar och moduler som tar hänsyn till olika fordonstyper, körytor, hållplatsutrymme och bussparkering snabbt få input till planeringen av terminalen.
Nästa utlysning i Innovationsidén öppnar i februari 2025.
Du kan redan nu anmäla intresse för coachning, läs mer om hur det funkar, och lämna intresseanmälan här!
Vi bad Malin och Kenneth berätta mer om projektet.
Vad är bakgrunden till idén och verktyget?
– Idag finns det inget snabbt och verifierbart verktyg som ger svar på hur mycket busstrafik som en bestämd yta medger. Vid varje nytt projekt gällande bussterminaler eller bytespunkter så behöver lösningar för busstrafikens grundförutsättningar starta upp från grunden, vilket betyder onödig tid.
Vad kan verktyget göra och vem kan använda det?
– Det förenklar planeringen. Vi använder trafikförvaltningens indata för busstrafikering som ger en bild av hur mycket plats busstrafiken tar i anspråk. I verktyget Bussterminalpusslet kan man testa olika bussterminalutformningar och hitta den bästa lösningen.
– Vår ambition är att verktyget ska vara lika användarvänligt som till exempel IKEA:s köksplaneringsverktyg, alltså att vem som helst ska kunna använda verktyget, från sin egen dator och den plats som användaren själv väljer. Verktyget ska vara enkelt att hantera, det ska vara pålitligt och minska risken för att i tidigt skede missa viktiga funktioner som behövs för att busstrafiken ska kunna ta den plats som behövs för uppdraget.
Ni fick hjälp av coacher när ni sökte finansiering i Innovationsidén, hur var det?
– Det är alltid givande att få stöd från coacher som ser projektet med nya ögon. Vi fick hjälp med hur vi skulle skriva ansökan. Coacherna kunde också hjälpa oss att se vad vi behövde göra för att ta projektet till nästa steg, att lansera bussterminalpusslet med fler användare. Vi tycker att det var bra att få hjälp av flera coacher. De hade olika perspektiv och efteråt kändes arbetet mer roligt då coacherna visade stort intresse för vår idé.
Vad är nästa steg, hur kommer finansieringsstödet användas?
– Finansieringsstödet från Innovationsidén kommer vara till stor hjälp för att snabba upp utveckling av verktyget. Vi behöver justera och utveckla Bussterminalpusslet för fler användare som kommuner, arkitekter, centrumägare, väghållare och fler trafikhuvudmän. Projektet har redan fått intressenter som vill ta hjälp av verktyget och gemensamt vara piloter för verktyget.
Läs mer om projektet "Bussterminalpussel – ett digitalt verktyg"