Lars Harrie, Lunds Universitet

Storskaliga geodata är viktiga för kommunal verksamhet och byggsektorn för planering, byggande och förvaltning av staden. I brist på en nationell standard för storskaliga geodata varierar dessa data mellan olika kommuner. Detta har lett till effektivitetsproblem för de aktörer som verkar över kommungränser, svårigheter att skapa en nationell profil för 3D-stadsmodeller samt att programvaruleverantörer inte på ett effektivt sätt kan utveckla tjänster.

I projektet Nationella specifikationer för geodata har man fokuserat på höjdtemat. Resultatet av testerna visade att specifikationerna är användbara, men att fortsatt arbete behövs för att slutföra dem till en första officiell version. Vi har ställt frågor till projektledaren, Lars Harrie.

Hej Lars, vad ser du som det viktigaste resultatet av arbetet?
– Projektet har bidragit till det långsiktiga arbete att ta fram nationella specifikationer för geodata, som ska ligga till grund för utbyte av geodata i hela samhällsbyggnadssektorn. Det viktigaste resultatet från projektet är att vi tagit fram preliminära versioner av nationella specifikationer för höjdtemat. Mer i detalj har tre specifikationer tagits fram punktmoln från rörlig enhet, brytgeometrier och GRID.

– Vi har även tagit fram en prioriteringslista för nationella specifikationerna för (storskaliga) geodata, säger Lars Harrie.

Vem ser du som mottagare av resultaten?
– På kort sikt är mottagarna framförallt Lantmäteriet och kommunerna då projektresultatet är arbetsmaterial i pågående arbete att skapa nationella specifikationer för höjdtemat. På lite längre sikt (när specifikationerna klara om ungefär ett år) är mottagarna alla som hanterar höjdinformation i samhällsbyggnadssektorn, inklusive byggföretag och tekniska konsultbolag, berättar han.

Hur hoppas du att mottagarna ska ta resultaten vidare?
– Ett fortsättningsprojekt med att färdigställa de preliminära specifikationerna för höjdtemat har redan inletts. Arbetet leds här av Lantmäteriet och flera parter från detta projekt ingår. När specifikationerna är klara kommer de att publiceras öppet, och vara till stöd för alla som hanterar höjdinformation i samhällsbyggnadssektorn.

– Prioriteringslistan som togs fram i projektet ligger till grund för pågående diskussioner mellan Lantmäteriet och kommunerna för det fortsatta arbetet med att ta fram nationella specifikationer för (storskaliga) geodata, säger Lars Harrie.

Läs mer om projektet!

Resultaten presenteras på digital konferens

Här kan du lyssna till Lars Harrie som berättar om resultaten. Du hittar samtalet ca. 3 timmar och 17 minuter in i filmen.

Uppdaterad den