Framtidens metod för att hantera egenskaper kopplat till ett konstruktionsobjekt i BIM är med så kallade datamallar. Dessa datamallar kan tas fram för byggprodukter, komponenter, byggdelar och så vidare. Digitala datablad innehåller egenskaper som definieras i datalexikon. De datamallar som utvecklas i sektorn publiceras i datalexikon och blir på så sätt tillgängliga inklusive definitioner av de egenskaper som ingår. En ifylld datamall blir ett datablad. I den nya Byggproduktförordningen kommer byggprodukternas prestandadeklaration och miljövarudeklarationer följa denna metodik. För produkter benämns detta även som digitala produktpass. EU har som mål att detta ska omfatta alla produkter på sikt.
Projektet ”Öppen tillgång till digitala datablad baserat på datamallar” har nu kommit med sin första avrapportering. Martin Erlandsson (projektledare) och Ann-Kristin Belkert (delprojektledare) berättar om resultaten.
Vad ser ni som de viktigaste resultaten så här långt?
– Det första arbetspaketet som nu är avslutat handlar om att beskriva förutsättningarna för att bilda ett nationellt datalexikon för de produktdatablad som kommer att tas fram enligt datamallskonceptet. Resultatet visar att tiden är mogen och att de olika branschorganisationerna nu kommer att jobba för att bilda ett nationellt datalexikon. Detta datalexikon kommer inledningsvis att fokusera på just produktdatamallar och dessa egenskaper.
– Flera branschorganisationer jobbar nu med att utveckla produktdatamallar och dessa kommer i en framtid att behöva samordnas med lagstadgade egenskapskrav från olika direktiv. På så sätt kommer marknaden göra definitioner på egenskaper publikt tillgängliga, samt samordna vilka egenskaper som marknaden förväntar sig ska finnas för en given produktgrupp. Projektet har tagit fram ett förslag på branschöverenskommelse för detta nationella datalexikon och nu ligger bollen hos sektorn för att ta nästa steg och förverkliga detta samt ta fram finansieringsmodell.
Hur fortsätter arbetet nu under projekttiden?
– Projektet som helhet omfattar inte bara datamallar för produkter utan även för så kallade systemdatamallar, det vill säga för alla slags komponenter och utrymmen. I projektet jobbar vi därför vidare med systematisk kravhantering och den digitala informationsmodell som ska hantera denna information. Även dessa mallar och dess egenskaper publiceras via datalexikon. Vi kommer att visa hur krav kan ställas digitalt och dess informationsbehov genom livscykeln (LOIN, Level of Information Needed) kan kombineras och hanteras på ett nytt sätt med hjälp av datamallar. På så sätt är visionen att vi i en framtid ser hur entreprenören inte bara levererar ett fysiskt byggnadsverk utan även en digital informationsmodell som beställaren sedan använder för att skapa sin digitala tvilling.
– I Norden ligger vi före övriga länder med att anamma digitala produktmallar. Vi ser hur detta kommer ingå i framtida lagstiftning, inte bara för byggprodukter utan alla slags produkter (genom ekodesigndirektivet). Framtida lagstiftning nämner digitala loggböcker som en naturlig del av den information som måste finnas för ett byggnadsverk. Projektets vision är att påverka denna utveckling. Vi kommer visa detta genom ett antal piloter som ska testa och utvärdera de verktyg som tas fram i projektet.
Hur gör jag om jag vill engagera mig i projektets fortsättning?
– Följ gärna projektet via Smart Built Environments webbplats. Hör av dig till mig, Martin Erlandsson, om du har frågor eller vill höra mer om projektet. Kontakta Jenny Svärd på Byggmaterialindustrierna om du vill ha mer information om det pågående arbetet med utveckling och finansiering av det nationella datalexikonet, säger Martin Erlandsson.
Läs slutrapporten för arbetspaket 1
I arbetspaket 1 har det ingått att föra dialog med marknadens aktörer om förutsättningar för hur svenska aktörer kan möjliggöra en etablering av ett nationellt datalexikon och en plattform för att tillgängliggöra produktdatamallar. Dialogen genomfördes genom att arrangera sex workshops. Arbetet har genomförts av BIM Alliance och IVL Svenska Miljöinstitutet i bred samverkan med representanter från samhällsbyggnadssektorn. Läs slutrapporten för arbetspaketet här.