Rapporten är skriven av Elsa Ardfors, Anna Viggedal och Jonas Persson på Hello Future AB.
Målet för projektets Självstyrande organisationer är att identifiera vilka kriterier som är nödvändiga att ta hänsyn till i utformningen av en självstyrande organisation i Sverige. Nu kan du ta del av resultaten, och vi har pratat med projektledare Elsa Ardfors på Hello future om vad de kom fram till.
Hej Elsa, vad ser du som de viktigaste resultaten av arbetet?
– Det viktigaste resultatet tycker jag är det från behovsstudien som visar på bristerna med att projektfinansiera samverkan. Alla trycker på att vi behöver mer samverkan för att hantera stora hållbarhetsutmaningar, men i ett projektformat resulterar det som bäst i en pilot innan det tar det stopp. Det blir alldeles för mycket skattepengar utan långsiktiga resultat. Omställningen går trögt samtidigt som vi arbetar på för fulla muggar - i projekt. Vi behöver uppmärksamma det här och se till att samverkan kan fortsätta underhållas och utvecklas även när projektet är slut.
Vem ser du som mottagare av resultaten?
– Alla som arbetar i samverkan i statligt finansierade projekt. Det kan vara kommuner, regioner eller företag. Sen hade det absolut varit intressant om de myndigheter, som Vinnova och Formas, som beviljar medel, satte andra krav på samverkan. Jag ser fram emot att höra hur Smart Built Environment ställer sig till vårt arbete.
Hur hoppas du att mottagarna ska ta resultaten vidare?
– Först och främst skulle jag önska att fler reflekterade över vad man långsiktigt vill ha ut av samverkan. En prototyp eller pilot är inte ett slutmål och bör inte ses som det. Men vi vill också fortsätta vårt arbete med att titta på om en organisationsmodell för samverkansinitiativ kan öka andelen långsiktiga resultat av samverkan. Vi vill applicera en förenings-modell på samverkansinitiativ och lägga verksamheten vid sidan av medlemmarnas bas-verksamheter, och på så sätt ge samverkan en plats att växa, förändras och resurssättas. Men vi har en del frågetecken kvar. Hur sätter vi upp mekanismer som främjar engagemang? Vad krävs för att aktörer ska känna sig trygga i att gå in och ut (!) ur ett samverkansinitiativ utan att översköljas av regler och byrokrati? Hur gör vi det lätt att starta och avsluta (alla initiativ lyckas inte) en samverkans-förening? Vi har skaffat partners som vill utveckla och testa detta med oss men kommer också söka nytt (projekt-) stöd för att kunna fortsätta vårt arbete.