Sofia Lidelöw, Tekn.dr., Universitetslektor, LTU

Sofia Lidelöw är projektledare för "Digitalt arbetsflöde för hållbarhetsoptimerade och korrekt klimatdeklarerade bostadshus". Nu kan du ta dela av resultaten från projektet.

Läs mer och ta del av resultaten

Projektrapporten är skriven av ofia Lidelöw och Marcus Sandberg, Luleå tekniska universitet.

Hej Sofia, vad ser ni som de viktigaste resultaten av arbetet?
– Vi gick in i projektet med en tanke om att utveckla digitala arbetsflöden för tekniska konsulter, med fokus på byggkonstruktörer, som effektivt möjliggör klimatoptimering av bostadshus och säkerställer att klimatberäkningarna blir representativa för huset. Vi fann också att byggkonstruktörerna kan utveckla sitt BIM-arbetssätt vid skapandet av digitala konstruktionsmodeller för att göra klimatberäkningarna och identifiera möjliga åtgärder på ett bättre och enklare sätt. Men, om målet är minskad klimatpåverkan, behöver information och kunskap om olika möjliga åtgärder också spridas och åtgärder implementeras brett i bostadsprojekt, något som idag förefaller försvåras mer av t.ex. ekonomiska aspekter och tillgång till kompetens än av brister i konsulternas digitala arbetsflöden. På kort sikt kan tekniska konsulter internt bättre nyttiggöra resultat från klimatberäkningar genom att skapa lathundar med åtgärdsförslag för typiska stomlösningar så att "gemene byggkonstruktör" kan stödja beställares hållbarhetsarbete och plocka lågt hängande frukter gällande klimatåtgärder utan att behöva utföra klimatberäkningar i varje projekt. Den digitala tekniken har en större roll som medel för att med automation kunna testa och jämföra olika konstruktionsval för att reducera stommens klimatpåverkan ytterligare och ta nästa steg i arbetet mot klimatneutralitet.

Vem ser ni som mottagare av resultaten?
– Främst byggkonstruktörer hos konsultföretag, beställare av husbyggnadsprojekt såsom fastighetsbolag, samt aktörer inom forskning/utveckling.

Hur hoppas ni att mottagarna ska ta resultaten vidare?
– Resultaten bidrog ju till insikter om möjligheter med digitala verktyg och arbetssätt som medel för att minska stommens klimatpåverkan, vilket inte bara är av intresse utifrån perspektivet av enskilda byggkonstruktörer och projekt. Det kan vara en viktig del att utforska för konsultföretags affärs- och tjänsteutvecklingsarbete. Vi tänker t.ex. på möjligheter att skapa nya tjänster baserat på konsultföretagets egenutvecklade programvaror och kunskap om olika möjliga åtgärder som skulle kunna vidtas. Hur byggkonstruktörers arbete med och förmåga att nyttja digitala klimatberäkningar kan bidra till konsultföretagens långsiktiga affärsutveckling är också en fråga som knyter an till långsiktig och bred tillämpning av digitalt stöttade lösningar för att bidra till minskade utsläpp av växthusgaser.

Uppdaterad den