
Projektet Spikat för Samverkan har fungerat som en katalysator för att skapa en mer samordnad, transparent och digital samhällsbyggnadsprocess i Västerås stad. Genom att införa ett gemensamt arbetssätt och digitala lösningar i tidiga skeden har vi lagt grunden för en effektivare hantering av byggidéer – från inskick till bedömning och vidare planering. Anne-Charlotte Boldrup, Västerås stad, är projektledare.
Hej Anne-Charlotte, vilka är de viktigaste resultaten i projekten, som ni ser det?
– De viktigaste resultaten är att vi har etablerat ett enhetligt arbetssätt inom samhällsbyggnadsprocessen med fokus på tidiga skeden. Alla inkommande idéer hanteras nu på ett likvärdigt sätt, genom att de landar hos en funktion där en första bedömning görs. Alla byggaktörer har bjudits in till ett inledande möte för att presentera sin idé muntligt vilket uppskattats av både byggaktörer och medarbetare i staden.
– Ytterligare ett viktigt resultat är att vi arbetat med att digitalisera informationsflöden, både med en e-tjänst för inkommande idéer och med hantering av internremisser på idéer via stadens projektverktyg.
– Det har blivit en transparent process som går att följa, vilket leder till bättre hantering, inga idéer riskerar att läggas på hög eller falla mellan stolarna.
Vem ser ni som mottagare av resultaten?
– Byggaktörerna är den ena huvudmottagaren som nu får en mer likvärdig behandling av sin idé, alla idéer hanteras på samma sätt. Den andra huvudsakliga mottagaren är staden. Nu samlas alla idéer på samma plats och processen blir transparent för alla involverade att följa. I och med den nya hanteringen av internremisserna blir det också enklare att lämna synpunkter.
Hur hoppas ni att resultaten ska tas vidare, eller implementeras?
– Vi har implementerat arbetssättet i det tidiga skedet av samhällsbyggnadsprocessen och det fungerar bra. Vi har under våren fortsatt att förbättra flödet och har nyligen haft en workshop tillsammans med alla förvaltningar som lämnar synpunkter i internremissen i syfte att göra den hanteringen så bra som möjligt.
– Vi kommer att arbeta vidare med de resterande stegen i samhällsbyggnadsprocessen och fortsätta på det arbete vi påbörjat i Spikat för samverkan i tidiga skeden. Vi har därför sökt ett fortsättningsprojekt hos Smart Built Environments utlysning 13: "Digitalt samhällsbyggande i praktiken". Målet är en transparent och robust process som håller för framtidens samhällsbyggnad där vi använder digitaliseringens möjligheter för ett smidigare arbetssätt.