
Projektet "Ramverk och leveransspecifikationer för utbyte av BIM- och geodata mellan plan- och byggprocesserna" fokuserar på kopplingen mellan Byggnadsinformationsmodeller och geodata. Syftar är att etablera enhetliga och praktiskt användbara leveransspecifikationer. Dessa möjliggör ett effektivt, digitalt och rättssäkert informationsutbyte mellan bygg-, arkitekt- och fastighetssektorn samt kommuner och myndigheter. Elisabeth Argus, BonaCordi AB är projekledare.
Hej Elisabeth, varför är det viktigt att utveckla den här typen av leveransspecifikationer?
– Jag vill att samhällsbyggnadsprocessen ska bli både säkrare och snabbare, och det kräver att alla aktörer (kommun, företag och myndigheter) beskriver och delar data på samma sätt. Med nationellt förankrade specifikationer kan BIM-modeller kopplas direkt till kommunernas geodatabaser och digitala tvillingar, vilket minskar dubbelarbete och kortar handläggningstider. Data blir därmed återanvändbart i hela livscykeln för planering, byggande och förvaltning. Idag är det många kommuner, myndigheter och företag som efterlyser standarder och enhetliga specifikationer.
Hur gör jag om jag vill engagera mig i projektet?
– Du får gärna skicka gärna ett mejl till mig elisabeth.argus@bonacordi.se eller kontakta Smart Built Environment teamledare vaino.tarandi@telia.com och berätta om på vilket sätt du vill bidra till projektets framdrift. Du kan också anmäla dig till vår generella eller tekniska referensgrupp. Välj det engagemang som passar dig och din organisation bäst.
Vilka resultat hoppas du att projektet ska uppnå?
– Jag siktar på tre saker: färdiga, juridiskt hållbara leveransspecifikationer för nybyggnadskarta (3D), bygglovs-BIM och relations-BIM; ett praktiskt ramverk som visar hur specifikationerna införs i befintliga processer och system samt validerade pilotfall med en tydlig plan för långsiktig förvaltning och finansiering. Tillsammans ska detta göra det möjligt att införa automatiserade bygglovskontroller, effektiv geodatabas-uppdatering och en robust digital infrastruktur för hela Sverige.
Hur hoppas du att vi arbetar inom BIM/GIS-framtiden?
– Jag drömmer, nu som i de tidigare projekt som jag projektlett, om en obruten digital och hållbar samhällsbyggnadsprocess där öppna standarder som IFC 4.3 och CityGML flyter ihop, så att BIM- och GIS-data visas och uppdateras i samma verktyg. Automatiserade regelkontroller ska köras direkt mot modellen så att bygglovsbeslut kan tas nästan i realtid, såsom nu utvecklas i Finland. När entreprenören lämnar in relations-BIM uppdateras kommunens geodata automatiskt. Med länkade data kan vi analysera klimat- och energipåverkan i ett tidigt skede, vilket ger bättre beslut under hela livscykeln.
Hur gör jag om jag vill veta mer om projektet?
Surfa in på projektets sida hos Smart Built Environment där kommer du framöver att hitta de senaste nyheterna, dokumenten och inspelade seminarier. Vill du fördjupa dig ytterligare är du alltid välkommen att mejla mig direkt, så skickar jag mer material eller bokar in ett kort möte. Du kan också följa våra uppdateringar på LinkedIn!