Linda Kanders, IVL Svenska Miljöinstitutet
Linda Kanders, IVL Svenska Miljöinstitutet

I projektet Simulering för hållbar dimensionering av reningsverk utvecklas metoder för modellbaserad dimensionering av avloppsreningsverk som stöds av nya datakällor. Projektet ämnar också bidra till ett kunskapslyft inom processmodellering för ett kritiskt antal yrkesverksamma processingenjörer. I projektgruppen ingår Linda Kanders, IVL Svenska Miljöinstitutet. Här berättar hon om resultaten.

Läs mer och ladda ner rapporten

Johanna Andersson, Sofia Lovisa Andersson, Diana Arvidsson, Linda Kanders, Petter Lind, Erik U. Lindblom, Beatrice Marsilius, Max Mohlander, Lovisa Olofsson, Tove Rappmann, Oscar Samuelsson, Robert Sehlén

Läs mer om resultaten i rapporten

Ny digital teknik kräver ett förändrat arbetssätt

– Projektet har tydligt visat att ny digital teknik kräver ett förändrat arbetssätt, särskilt när processmodeller används för dimensionering. Den metodik för modellbaserad dimensionering som utvecklades under projektet bygger på en aktiv beställare som både har en god förståelse för sin egen organisations krav och är insatt i hur en processmodell fungerar. Vi har också ett exempel på att använda processmodeller som kommunikationsverktyg, både inom pågående upphandlingar och för att förklara konsekvenserna av olika reningskrav på investeringar och resursförbrukning. På sikt skulle dessa modeller även kunna förenkla dialogen med tillsynsmyndigheter när det gäller framtida reningskrav. Ytterligare ett intressant resultat, var att vi med hjälp av mobilitetsdata från Uppsala, kunde visa på den stora variation i belastningen in till avloppsreningsverket över året. Detta är ytterligare viktig parameter att ta hänsyn till vid dimensionering av anläggningen, säger Linda Kanders.

Resultat för svensk VA-sektor

– Resultaten riktar sig till hela VA-sektorn i Sverige, som nu står inför många om- och nybyggnationer. Mottagarna är både beställare, konsulter, bygg- och processentreprenörer. Projektet är en del av den digitala utveckling som VA-sektorn behöver genomgå för att skapa ett resurseffektivt och klimatsmart VA-Sverige. Ju fler som engagerar sig i denna utveckling, desto snabbare kan vi göra framsteg, fortsätter Linda.

Klimatavtryck, flexibilitet, investeringskostnader och driftkostnader

– Jag hoppas att modellbaserade verktyg kommer att användas mer i de tidiga skedena av byggprocessen för avloppsreningsverk. Dessa verktyg gör det möjligt att enkelt beräkna och jämföra olika scenarier, vilket gör att fler parametrar kan tas i beaktande. Det som blir tydligare är att beställarledet måste vara tydligt med sina prioriteringar, såsom klimatavtryck, flexibilitet, investeringskostnader och driftkostnader. En kvarstående utmaning är att basera simuleringarna på ett tillräckligt bra dataunderlag och att klargöra vem som ansvarar för data och äger modellen. Jag hoppas att vi kan fortsätta diskussionen kring detta inom branschen, avslutar Linda.

Uppdaterad den