
Det övergripande syftet med en internationaliseringsstrategi för programmet är primärt att:
- Stärka programmet genom aktiviteter som bidrar till uppfyllnad av programmets effektmål och delmål enligt programmets Effektlogik
- Öka kunskapen nationellt genom dels kunskapsinhämtning generellt, dels genom ett ökat deltagande i internationella forsknings-, utvecklings- och innovationssatsningar
På längre sikt ska också Smart Built Environment och vårt internationella arbete leda till:
- Ökad export av kunskap och lösningar för en digitaliserad samhällsbyggnadsprocess
- Att Sverige inom samhällsbyggnadssektorn ses som en attraktiv part att samarbeta med gällande såväl tillämpning av digitala arbetssätt och verktyg som industrialiserade processer.
Smart Built Environment söker aktivt deltagande i kraftsamlingar och samarbetsgrupper med andra svenska aktörer, för att maximera påverkan och utnyttja resurserna effektivt. Ett exempel är att samverka med andra strategiska innovationsprogram i att söka internationella intressanta forsknings- och innovationsmiljöer samt för att föra ut kunskap om satsningen på strategiska innovationsprogram som svenskt samverkansinitiativ.
Programmet fokuserar på att bygga upp samverkan inom Europa i första hand, med fokus på internationellt engagemang kopplat till Horisont 2020 och Horisont Europa. Inom Europa kan vi samarbeta i projektform med andra, tack vare att det finns gemensamt ekonomiskt forsknings- och innovationsstöd och likartade strukturer.
Inom tematiskt strategiska områden, till exempel AI, ska programmet söka samarbete med de länder som har spetskompetens, även utanför Europa. Detta är också aktuellt när det gäller implementering och uppskalning av resultat.