Information som arbetas fram i processens olika faser ska kunna användas på ett smidigt sätt av nästa aktör i nästa skede processen. För att nå dit behöver informationen vara digital och standardiserad.
Det strategiska projektet DigSam arbetar för att skapa ett obrutet digitalt standardiserat informationsflöde med särskilt fokus på processens tidiga planeringsskeden — att genomföra översiktsplanering, medborgardialog och medskapande med användning av digitaliseringens tekniska möjligheter. Därutöver kommer projektet att kartlägga möjligheterna till enklare lagring och åtkomst av data samt vilka upplevda juridiska hinder som finns för en digital samhällsbyggnadsprocess.
DigSam är en utökning och fördjupning av projektet ”Smart planering för byggande” inom Smart Built Environment och ett resultat av regeringens samverkansprogram ”Smarta Städer”. Projektet är finansierat av Vinnova och sektorn samfinansierar med lika mycket. Projektet startade i september 2017 och avslutas i december 2019.
Alla rapporter från projektet finns samlade på en webbsida. Där hittar du även intervjuer med projektdeltagare, tips och rekommendationer, presentationsmaterial med mera.
Fem fokusområden
-
1. Juridiska aspekter kring lagring av 3D geodata/BIM modeller
Fördjupade studier av juridiska aspekter kring lagring av 3D geodata/BIM modeller.
-
2. Kartläggning av lagring och åtkomst till data
Kartläggning av hur kommuner och involverade aktörer i samhällsbyggnadsprocessen gemensamt kan arbeta med lagring och enklare åtkomst till data och relevant information.
-
3. 3D Översiktsplaner – riktlinjer för samordnade informationsmodeller
Undersöker digitala 3D översiktsplaner med fokus på samverkan av systemens funktioner, geometri och attribut baserat på Svensk Geoprocess och CoClass samt Boverkets rekommendationer.
-
4. Digital handbok för digitaliserade och standardiserade detaljplaner
Framtagande av en digital handbok och plattform med konkreta instruktioner till kommuner för att komma igång med digitalisering och vektorisering av nya och gamla detaljplaner enligt befintlig standard.
-
5. Utbildningsseminarier med fokus på användning av digital teknik
Utbildnings- och inspirationsseminarier i fem steg inklusive workshops med användning av digital teknik, för att på bred front inspirera aktörer offentlig sektor, näringsliv, akademi och civilsamhälle i hela landet.
Senaste nytt från projektet
Filmer från projektet DigSam.
20191120
Filmade röster från projektet
20191115
Slutkonferens för DigSam
20191001
Dokumentation, filmer och artiklar från utbildningsseminarierna
20190627
Stort engagemang på referensgruppsmöte för DigSam-projektet
20190521
Så får vi digitaliseringen att bli verklighet
Fler nyheter i vårt nyhetsarkiv
Följ oss på Linkedin för löpande uppdateringar från projektet.
Projektledare: Elisabeth Argus, digital strateg och vd på Bonacordi. Tel: 076-764 41 00 elisabeth.argus@bonacordi.se