Internet of Things (IoT) erbjuder stora och nya möjligheter till tjänster för användning, drift och underhåll av byggnader. Genom att utnyttja tekniken på ett systematiskt sätt kan man bl a spara energi, utnyttja byggnader och anläggningar mer effektivt, öka driftsäkerhet och minska kostnader för driftåtgärder, underlätta företagens och samhällets planering samt ge användare bättre möjligheter till service och att påverka sin situation som till exempel hyresgäster.

Läs slutrapporten

Översikt och rekommendationer har författats tillsammans av projektets arbetsgrupp genom Östen Frånberg, Kurt Löwnertz, Väino Tarandi, Klas Eckerberg, Andreas Persson, Per Samuelsson, Jan Anders Jönsson, Leif Sundbom, Jesper Rönnholm, Michael Strömgren och Jonas Rosén.

Läs även: "Tydliga krav för IoT i byggande och förvaltning" - intervju med projektledare Kurt Löwnertz. Läs hela intervjun här.

Läs slutrapporten:

Tekniken som används innebär att de fysiska komponenterna och nätverken är sammanlänkade med data som de kontinuerligt levererar och konsumerar för digitala tjänster.

I planerings-, bygg och förvaltningsprocessen byggs information om byggnadsverket successivt upp, men tyvärr blir den ofta svår att föra vidare i processen därför att inte hänsyn tagits till vad som krävs i senare skeden. Avsikten är här att möjliggöra och stödja ett informationsflöde genom alla skeden. Det kan åstadkommas genom att tillämpa öppna standarder för IoT tillsammans med vedertagna informationsstandarder inom samhällsbyggnad. Därmed skapas ett ramverk för att inom byggprojektet även verifiera byggherrars, fastighetsägares och förvaltares krav och behov av en samlad digital beskrivning av byggnadsverket, användbar i drift och underhåll.

Inledningsvis ges övergripande beskrivningar av samhällsbyggnadsprocessen (och parallellprocessen för informationshantering) och av IoT-konceptet. Det följs av en beskrivning av hur informationsmodellen byggs upp, bestående av objekt och deras egenskaper och relationer, sammankopplade i system.

Rekommendationer ges för hur modellen struktureras för att kunna utväxlas mellan olika parter, olika IT-verktyg och olika delprocesser. Informationsanvändningen i de olika skedena beskrivs för att ge en gemensam förståelse för behov och hur informationshantering sker hos alla aktörer.

Informationssäkerhet för IoT avhandlas i ett särskilt avsnitt. Avslutningsvis finns också en översikt med definitioner av centrala begrepp och termer på området.

Fakta

ID: U8-2020-15

Beviljat i: Utlysning 8

Projektledare: Kurt Löwnertz, Sweco