Ta del av resultaten

I projektgruppen ingick:

  • Anna Fredriksson, Linköpings universitet (projektledare)
  • Linnea Eriksson, Statens väg och transportforskningsinstitut (VTI)
  • David Gundlegård, Linköpings universitet
  • Niklas Rönnberg, Linköpings universitet
  • Nicolas Brusselaers, Linköpings universitet
  • Rasmus Ringdahl, Linköpings universitet
  • Samuel Hjorth, Linköpings universitet
  • Annika Gustafsson, RISE
  • Niels Stor Swinkels, RISE

Projektet Störningsfri stad 2.0 syftade till att utveckla digitala verktyg och metoder för att minska negativa effekter av byggtransporter i städer och stödja en hållbar stadsutveckling under byggtid. Projektet byggde vidare på föregångaren Störningsfri stad 1.0 och fokuserade på tre huvudsakliga områden: datainsamling, modellering och användarförståelse. En central del av projektet var att ta fram en prototyp för kollaborativ planering som integrerar bygglogistik och stadsplanering i en gemensam visualisering.

Genom maskininlärning baserat på data från över 125 byggprojekt kunde transportbehov predikteras, och en strukturerad databas utvecklades för att koppla byggtransporter till stadens trafikflöden. Projektet utvecklade även sensorboxar för att mäta buller och partikelhalter till låg kostnad. En iterativ planeringsprocess testades i samarbete med kommuner och Trafikverket projekt Ostlänken, där aktörer gemensamt identifierade problem och planerade åtgärder. Visualiseringar och sonifiering design förslag togs fram både för professionella användare och allmänheten för att öka förståelsen för byggstörningar.

Störningsfri stad beskriver planeringsgapet

Vi har pratat med Anna Fredriksson, Linköpings universitet, projektledare för "Störningsfri Stad 2.0".

Projektet har bidragit till utveckling av strategiska TA-planer, ökad kunskap om planeringsgapet i kommunal hantering av byggtransporter och etablering av nya forskningsprojekt såsom Störningsfri stad 3.0 och SPARA. Resultaten visar att genom samordnad planering och datadrivna beslutsstöd kan byggprojekt genomföras med minskad påverkan på stadsmiljön. Projektet har också visat på potentialen med olika former av digitala tvillingar för stadsplanering.

Fakta

ID: U10-2022-9
Beviljat i: Utlysning 10
Projektledare: Anna Fredriksson, Linköpings universitet