Till följd av det tidskrävande och kostsamma arbetet som gjutformar innebär, anammar byggindustrin i i stor utsträckning industriella produktionsmetoder där standardiserade gjutformar används för att tillverka förenklade byggkomponenter enligt löpandebandprincipen. Med existerande byggtekniker existerar det därför ofta ett motsatsförhållande mellan hållbar design och effektivt byggande.

Betong har många fördelar av vilka lång beständighet i kombination med hög hållfasthet gör det möjligt att åstadkomma över lång tid varaktiga konstruktioner utan stort behov av underhåll. Utmaningarna för materialet idag handlar därför om att förena hållbarhet och gestaltning för att uppnå långsiktigt hållbara miljöer som motsvarar materialets varaktighet. Form, yta, funktion och anpassningsbarhet är kritiska aspekter för att förbättra materialets roll som byggnadsmaterial. Som ett alternativ till befintliga gjuttekniker utgör storskalig 3D-printning en möjlighet att överkomma det motsatsförhållande som i idag existerar mellan skräddarsydd design och ekonomiskt gångbart byggande.

Projektet fokuserar på att specifikt utveckla ett digitalt arbetsflöde där lokal variation i betongens uppbyggnad möjliggör anpassningsbara materialegenskaper i ett tidigare uniformt material. Projektets övergripande mål är att bidra till en bättre samverkan mellan design, materialegenskaper och byggnation som kan leda till en mer hållbar användning av betong i den byggda miljön.

Fakta

ID: U8-2020-13

Beviljat i: Utlysning 8

Projektledare: Helena Westerlind, Kungliga tekniska högskolan