Projektet har lyckats med målsättningen att samordna Fastighetsägarna, Installatörsföretagen, Energieffektiviseringsföretagen och Sustainable Innovation i skapandet av en nationell virtuell upphandlingscentral och kunskapsplattform för hållbart byggande kallad Kvarteret Klimatspararna. Parterna har vidare kommit överens om att kommersialisera tjänsten efter projektet och med detta har projektet lagt grunden till att öka genomförandet av energiinvesteringar och skapa ett tryck på leverantörsledet att successivt öka kravställningen kring miljö- och klimatdeklarering av byggsektorns material ur ett livscykelperspektiv.
Det faktum att Informationscentrum för Hållbart Byggande (ICHB) under projektet pausades av regeringen innebar tyvärr även att Klimatspararnas utsedda kunskapspartner försvann. Detta var självklart tråkigt och innebar att målsättningen om att skapa en upphandlings- och kompetensplattform endast blev en upphandlingsplattform. Glädjande nog är nu Boverket på gång att starta upp ICHB på nytt. Förhoppningen är då att detta nystartade initiativ kopplas till Klimatspararna.
Förstärkning krävs dock på tre centrala områden för att Klimatspararna långsiktigt ska kunna nå spridning och skalning på både bredd och djup bland Sveriges privata fastighetsägare.
1. Att nå igenom bruset
För att uppbyggnaden av Klimatspararna ska bli lyckad krävs understöd och kapacitet att slå igenom bruset i marknadsföringen av Klimatspararnas första upphandlingar, så att ett sug och en volym av beställare och leverantörer kan byggas upp.
Om denna satsning lyckas kommer volymen av beställare och leverantörer i tjänsten ha möjlighet att öka intresset bland de privata fastighetsbolag som idag även i viss mån erbjuder kompetensutveckling och upphandlingstjänster. Förhoppningen är att dessa aktörer då i större utsträckning ansluter sig till Klimatspararna.
2. Kunskap och upphandling går hand i hand
Det finns egentligen bara ett bra tillfälle att nå mindre privata fastighetsägare med kunskap kring hållbart byggande och det är i upphandlingstillfället. Med detta sagt ska Klimatspararna även ses som en möjlighet att nå privata fastighetsägare vid just det tillfälle då de är mottagliga för kompetenshöjning inom hållbart byggande. Den vilja som Klimatspararna hade att synkronisera Informationscentrum för Hållbart Byggandes (ICHB) kunskap med Klimatspararnas upphandlingar är därmed helt rätt och en funktion som på alla sätt måste understödjas framåt. Vi ser med detta sagt med stor tillförsikt fram emot återstarten av ICHB och hoppas på en tydlig samverkan mellan dessa båda tjänster.
3. Leverantörer med kunskap om hållbart byggande
På samma sätt är det avgörande att Klimatspararna får kraft att utveckla funktioner som ökar kompetens och tilltron till leverantörsledets kunskap att leverera hållbart byggande. Den auktorisation av leverantörsledet som Energieffektiviseringsföretagen startat upp, och som idag både vidareutvecklas tillsammans med Installatörsföretagen och rekommenderas i upphandling av stora aktörer som exempelvis Granitor, är en möjlig väg framåt att nyttja som förkvalificering av leverantörer inom Klimatspararnas upphandlingar. Detta bygger dock på att denna auktorisation når spridning i marknaden vilket behöver ett tydligt stöd från fler större aktörer, sammanslutningar och myndigheter för att ske.
Om ovanstående kan förverkligas kommer Klimatspararna ha stor potential att understödja uppfyllandet av de övergripande miljömålen på området såväl som Smart Built Environments effektmål, samt ha stor påverkan på miljö- och klimatpåverkan från den totala mängden av privata fastigheter i Sverige, både befintliga och planerade.
Bygg kompetens – perspektiv för hela cykeln, program
Vill du lära känna projektet bättre? Thomas Sundén berättar om resultaten på filmen från Bygg kompetens. Du möter också projekten Materialåtervinning av plast i byggprojekt med Anders Enebjörk, Beställarnätverket i InfraSweden med Lisa Johnsson, InfraSweden. Du får också en kort presentation om Trace4Value med Malin Rosqvist, Rise och projektledare för Trace4Value.
ID: U7-2019-11 Beviljat i: Utlysning 7 Projektledare: Thomas Sundén, Sustainable Innovation