Idén bakom detta projekt är att flexibla småhus ska möjliggöras med fördefinierade byggdelar som klarar konfigurering med aktuella kund- och funktionskrav och som hanteras i ett digitaliserat design- och produktionssystem.
Systemet innebär att utvalt byggsystem kopplas samman med digital design i en obruten reversibel kedja samt i en förlängning automatisering via småskalig agil robotteknik. Till projektets resultat hör ökad produktivitet, lägre byggkostnader, högre valfrihet, lägre klimatpåverkan och säkrare mer jämställda byggplatser.
Projektet baseras på två grundläggande hypoteser, dels att digitalisering ger möjlighet att förbättra kundmedverkan, kvaliteten i det byggda, arbetsmiljön och effektiviteten i byggandet, dels att byggsektorns fragmentering är ett stort hinder för förbättringar.
Digitaliseringen sker i samverkan mellan industri och forskare på Lunds tekniska högskola (LTH) samt Danmarks tekniska universitet (DTU) och baseras på principerna om mass customization, en regelstyrd digital teknik som kopplat till begreppet Industri 4.0 används i nästan alla annan industri.
Projektet syften är att ge förutsättningar för digitala disruptiva affärsmöjligheter som inspiration och erfarenhetsbas för sektorn att verifiera att utvecklad och använd teknik är nationellt och internationellt skalbar, med andra material och även till större byggnader och infrastruktur. Att effektivisera kundmedverkan, konstruktionsberäkningar, klimatdeklarationer i ett livscykelperspektiv för ett flertal kommersiella tillämpningar.Certifiering av murningsrobot enligt EU:s Maskindirektiv är viktig då den idag hindrar kommersiell användning av byggrobotik.
ID: U12-2024-11
Beviljat i: Utlysning 12
Projektledare: Ronny Andersson, Innovation Byggprocess Skåne AB