Det här innovationsprojektet tar avstamp i den rådande förändringen på kontorsmarknaden. Trots en långvarig trend mot minskad kontorsstorlek per person har den nuvarande omvälvningen med hybrida arbetssätt, driven av digitala verktyg och distansarbete efter pandemin, skapat ett starkt behov av att optimera kontorsanvändning för att minska resursslöseri och negativ klimatpåverkan.

Ta del av resultaten

Rapporten är skriven av Anna Martin Bell och Adam Martin Bell.

Det ursprungliga målet med innovationsprojektet var att utveckla en prototyp för en plattform som möjliggör bedömning av hur hållbar en hyresgästs verksamhet är i en specifik kontorslokal. Syftet var att erbjuda hyresgäster dataunderlag för att optimera sin lokalanvändning och skapa en hållbar arbetsplats, samtidigt som hyresvärdarnas erbjudande stärks. För att uppnå detta inkluderade metodiken både intervjuer och iterativ koncept- och produktutveckling.

Intervjuer genomfördes med hyresgäster, hyresvärdar, fastighetskonsulter och arkitekter för att förstå deras behov och utmaningar avseende hållbarhet i kontorslokaler. Intervjuerna visade att miljömässig hållbarhet är viktig för hyresgäster men inte den primära faktorn vid val som rör deras kontorslokal. Sociala aspekter visade sig vara mer centrala, vilket ledde till insikten att projektets plattform måste fokusera på att förbättra mänskliga möten och arbetsmiljö för att vara kommersiellt gångbar. Analysen av intervjusvaren ledde projektet till en undersökning av den traditionella kontorslokalen och hur väl den stödjer marknadens förändrade arbetsmönster.

Projektet fann att även nyare typer av kontorskoncept, såsom coworking, baseras på den gamla idén om kontorslokalen som en konfiguration av statiskt utrustade rum, generiskt utformade för att passa alla (eller inga) arbetsuppgifter. Utifrån denna insikt utvecklades projektets mål till att skapa en plattform som möjliggör en optimerad och skräddarsydd användning genom en ny typ av decentraliserade, flexibla och hållbara samarbetsmiljöer, vilka också bidrar till att uppnå verksamhetsmål.

Under koncept- och produktutvecklingsfasen genomfördes flera iterationer. Exempelvis utforskades datorseende för att automatisera analyser av kontorsanvändning, men vissa integritetsfrågor uppstod. Projektet skiftade därför fokus mot att skapa instruktiva samarbetsplatser och utvecklade en funktion kallad principutforskaren. Denna funktion låter hyresgäster prioritera sina hållbarhetsprinciper och få förslag på hur dessa kan implementeras i deras arbetsmiljö. Förslagen omfattar bland annat val av plats, mötesstrukturer och verktyg som stödjer deras hållbarhetsmål.

I de sista iterationerna fokuserade projektet på att framtidssäkra plattformen med den snabba utvecklingen av AI och VR. Med VR möjliggjordes en lösning för optimerade mötesmiljöer. Projektarbetet handlade även om hur plattformen kan bli intelligentare och anpassas i realtid efter individuella behov. AI skulle kunna analysera användarnas beteenden för att dynamiskt justera mötesmiljöer, verktyg och resurser. Trots att denna intelligensnivå inte realiserades i projektet, identifierades en stor potential i idén.

Projektets slutresultat är grunden till en produkt som adresserar både hållbarhetsfrågor och marknadens förändrade arbetsplatsbehov. Framtida arbete inkluderar ytterligare utveckling, vilket kräver resurser som projektets deltagare för närvarande undersöker möjligheten till.

Fakta

ID: i3-7
Beviljat i: Innovationsidén 3
Projektledare: Anna Martin Bell, Proposphere Services AB