Med Knit Link vill vi skapa en obruten värdekedja från formgivning till byggd miljö genom 3D-stickning, och där med introducera en ny produktionsmetod inom samhällsbyggandet.
Rapporten är skriven av Edvin Bylander, Matilda Norberg och Joel Persson Research Studio for Knit and Architecture (RSKA)
Sedan 2020 har Research Studio for Knit and Architecture (RSKA) arbetat med experimentell forskning och design-innovation kring 3D-stickning i byggd miljö och arbetar redan idag med prototyper i rumskala. I projektet har vi undersökt vägar för att introducera 3D-stickning i samhä llsbyggandet. Vi träffat en lång rad aktörer inom bygg- och textilbranschen bland annat NCC, Ecophon, Heidelberg Cement, Textilhögskolan i Borås och RISE för att identifiera var den största potentialen finns.
Framförallt handlar det om områden där digitalisering och hållbarhet är drivande faktorer – men vi ser också att det handlar form, framförallt dä r formgivning kan skapa ekonomiska mervärden utöver effektivisering och hållbarhet. Tekniken kan appliceras för att ta fram byggkomponenter fö r fasad, undertak, väggar, med integrerade tekniska system och funktioner. Aven inom områden som säkerhet, installationssystem kan 3D-stickning bidra till nya arbetssätt och produkter.
Ur ett hållbarhetsperspektiv har tekniken stor potential. Stickade material har i princip inget spill. Lå g vikt och möjlighet till lokal produktion innebär minskade transportbehov. Produkter eller element kan stickas i ett enda trådsystem vilket innebär att de i princip kan repas upp och stickas till en annan produkt. Inom bygg finns möjlighet att använda nya textilfibrer, med andra krav än för kläder där fibern bärs hudnära och utsätts för mycket slitage. Det öppnar upp för nya materialkedjor där det går att använda återvunna textilfibrer, outnyttjad rå vara som skandinavisk ull eller restprodukter från trä industri – vilka alla är viktiga resurser framöver.
Vi ser 3D-stickning som en unik möjlighet att stärka sin konkurrenskraft med en helt ny teknik. Område som är särskilt intressanta ä r akustik, stickade gjutformar och flexibla interiörer där flyttbara innerväggar, möbler eller hela rum skulle kunna stickas för att återanvändas i nya miljö er. Vårt mål att ta ett innovationsprojekt från idé till marknad de närmaste 3-5 åren tillsammans med partners inom industrin.
Nästa steg handlar om att ö ka medvetenheten kring potentialen med 3D-stickning i byggd miljö och att jobba experimentellt kring tillämpningar – tillsammans med behovsägare och partners inom tillverkning, entreprenad, material och rå varor, fastighet samt verksamheter och brukare.
Bakgrund
Byggbranschen är idag i princip helt digitaliserad inom design och administration, men inte i produktion. Inom textilbranschen är det tvärtom. Complete Garment Knitting (CGK), eller 3D-stickning, är en ny stickteknik som gör det möjligt att sticka och montera hela plagg direkt i en maskin, nä stan helt utan efterbearbetning. Inom klädproduktion innebär det lägre produktionskostnader och sömlösa plagg med god
passform, producerade utan avklipp och med minimalt spill. Tekniken är redan implementerad i textilindustrin där kläder, skor och bilinredning idag stickas på industriell skala.
Film: Bygg kompetens – system för omställning
Vill du veta mer om projektet? Hör Matilda Norberg och Edvin Bylander berätta med i den här installationen av Bygg kompetens.