Se filmen MatchUp och hur du accelererar omställningen
Samhällsbyggnadssektorn står mitt i en omställning där digitalisering, klimatkrav och nya affärslogiker förändrar spelplanen. Samtidigt har Smart Built Environment under flera år genererat hundratals rapporter och innovationer med stor potential att möta dessa utmaningar. Men alltför många lösningar fastnar i pilotstadiet, utan att nå bred användning. Detta återkommande fenomen benämns i projektet som YAP – Yet Another Pilot. Det handlar inte om en brist på idéer, utan om en systembrist: brist på strukturer som kopplar rätt behov till rätt lösning, och som stärker behovsägarnas förmåga att ta emot innovation.
Vill du delta i projektet? Skicka oss din intresseanmälan senast 15 september.
Det strategiska projektet MatchUp tar sig an denna utmaning genom att skapa och testa en metod för match-making mellan behovsägare och innovatörer. Syftet är att öka implementeringen av beprövade innovationer från Smart Builts projektportfölj och på så sätt bidra till faktisk förändring i sektorn. Metodiken utgår från principen "Fall in love with the problem, not the solution", där projektet inleds med att stötta behovsägare i att formulera sina strategiska utmaningar och förstå sin egen mottagningsförmåga.
Under projektets gång kartläggs aktuella behovsägare och en metod för matchning utvecklas. I nära dialog identifieras behov och dessa kopplas till relevanta lösningar i Smart Builts innovationsportfölj. Utvalda innovatörer bjuds sedan in till tre matchmaking-evenemang, där de träffar behovsägare i strukturerade pitchmöten med fokus på konkret samverkan. Efter evenemangen utvärderas arbetet både direkt och efter sex månader, för att säkerställa långsiktig effekt och lärdom.
MatchUp vänder sig både till behovsägare – som fastighetsägare, byggbolag och kommuner – och till innovatörer såsom teknikleverantörer, startupbolag och forskare. Små och medelstora företag gynnas särskilt genom förbättrade nätverk, minskade inträdesbarriärer och ökade affärsmöjligheter, både som behovsägare och som lösningsbärare.
Utöver att främja fler lyckade innovationsträffar syftar projektet också till att lägga grunden för en framtida, sektorsgemensam plattform för innovationsmatchning. Projektet tar därför fram förslag på affärsmodell och ägarstruktur som kan göra ett permanent upplägg möjligt. Genom att förkorta steget mellan pilot och implementering bidrar MatchUp till att stärka samhällsbyggnadssektorns innovationsförmåga – och driver utvecklingen mot en mer hållbar, digital och konkurrenskraftig framtid.
ID: S-2025-2
Beviljat i: Strategiska projekt 2025
Projektledare: Dan Engström, Engströms Mickla AB