Våra växande städer skapar ett ökande behov av bostäder och hållbara mobilitetslösningar. Traditionella parkeringshus är dyra, ytineffektiva och har låg nyttjandegrad. Med förändrade resvanor och minskad privatbilism uppstår behov av flexibla mobilitetshus som kan anpassas över tid och återbrukas.

Mobilitetshus skiljer sig från parkeringshus genom att erbjuda tjänster som bilpooler, cykelservice och andra delningstjänster. Marknaden för mobilitetshus växer i takt med ökad efterfrågan på hållbara och kostnadseffektiva lösningar.

Det finns potential att etablera 30–40 anläggningar årligen i Sverige, och konceptet har även internationell relevans.Industriella metoder har stor potential, genom prefabricerade träkonstruktioner kan man skapa klimatvänliga och kostnadseffektiva mobilitetshus.

Existerande pilotprojekt visar på potential, men det saknas idag systematiska och skalbara metoder.ReFlex-projektet syftar till att utveckla ett konfigurerbart byggkoncept för mobilitetshus med lågt klimatavtryck, flexibilitet i användning och möjlighet till lokal energiproduktion. Med hjälp av digitalisering och AI kan byggnader designas och rekonfigureras utifrån förändrade behov.

Förväntade effekter inkluderar:

  • Minskad klimatbelastning genom användning av trä och återbrukbara byggsystem
  • Högre flexibilitet för förändrad användning över tid
  • Skalbar och industrialiserad byggprocess för effektiv produktion
  • Integration av energilösningar och delningstjänster.

Genom ReFlex kan framtidens mobilitetshus bli både hållbara och ekonomiskt livskraftiga, vilket bidrar till en klimatsmart stadsutveckling.

Fakta

ID: U13-2025-09
Beviljat i: Utlysning 13
Projektledare: Jerker Lessing, Lessing Innovation AB