Då fastighets- och förvaltningsbranschen bidrar stort till både klimatutsläpp och avfall adresserar forskningsprojektet de klimatutmaningar förknippade med konventionella renoveringsmetoder.

Genom implementering av ett AI-verktyg undersöks hur varsam renovering och upcycling av köksinteriörer i flerbostadshus med hyresrätter kan åstadkommas. Målet är att minska mängden avfall och byggsektorns klimatavtryck, främja ett långsiktigt förvaltningsperspektiv och uppmuntra till hållbara renoveringar.

Projektet tar avstamp i den omfattande klimatpåverkan som köksrenoveringar bidrar till och lyfter fram fördelarna med upcycling jämfört med att ersätta med nytt.

Med dagens regelverk gynnas en linjär ekonomi, snarare än en cirkulär när det handlar om renovering. Projektet syftar därför till att underlätta beslutsprocessen för fastighetsägare att fatta klimatvänligare beslut och att öka både medvetenhet och intresse för frågor rörande bevarande och förvaltande.Projektet avgränsas till upcycling av kök i hyresrätter.

Köket hör till en av de mest resurskrävande funktionerna i ett hem och renoveras dessutom oftare än andra delar. Att fokusera på hyresrätter, Sveriges näst vanligaste boendeform, ger projektet möjlighet att uppnå en stor positiv klimatpåverkan. Upplåtelseformen ger även bättre förutsättningar för ett långsiktigt förvaltningsperspektiv.

Projektet innebär utvecklingen av ett digitalt verktyg för varsam renovering, utredning av fastighetsägares behov vid inventering och skapandet av en AI-driven lösning för en optimerad inventeringsprocess. Det digitala verktyget utformas för att samla in data om kökets olika beståndsdelar, material och skick. Vidare ska verktyget vägleda användaren i beslutsfattanden som rör renoveringen.

Projektets förväntade resultat inkluderar ett användarvänligt inventeringsverktyg, ett digitalt materialbibliotek och ett beräkningsverktyg för att utvärdera de besparingar som går att göra, kostnadsmässigt och klimatmässigt, genom varsam renovering.

Fakta

ID: U12-2024-02
Beviljat i: Utlysning 12
Projektledare: Helene Pilström, Boid AB