Digiri – Digital Rights Initiative är ett innovativt projekt som vill förändra hur barn och unga inkluderas i samhällsbyggnadsprocesser. Genom att utveckla ett interaktivt digitalt spel skapar projektet ett konkret verktyg för att kvalitetssäkra barns delaktighet i stadsplanering, säkerställa att deras perspektiv tas på allvar och underlätta arbetet med barnkonsekvensanalyser i enlighet med barnkonventionslagen.

Spelet riktar sig till yrkesverksamma inom samhällsbyggnad men även till barn. Spelet kommer att simulera realistiska scenarier och beslutspunkter inom stadsplanering och utmana spelarna att reflektera över hur deras val påverkar olika aspekter av barnets rättigheter, som tex rätten till hälsa, lek, utveckling och trygghet. Genom detta innovativa verktyg blir barns röster mer synliga samtidigt som vuxna beslutsfattare får en djupare förståelse för barns behov och rättigheter i den byggda miljön samt stöd i att konkretisera detta.

Trots att barn utgör 20 % av befolkningen är de ofta osynliga i beslutsprocesser som påverkar deras vardag.

Små barn och barn med funktionsnedsättningar är särskilt exkluderade, vilket leder till att offentliga miljöer ofta saknar anpassningar för dessa grupper. Utmaningarna handlar dels om bristande kunskap hos planerare och arkitekter om hur barnperspektivet konkret kan omsättas i praktiken, dels om svårigheter att samla in barns synpunkter på ett systematiskt och representativt sätt.

Många kommuner saknar idag effektiva verktyg för att inkludera barn i samhällsplaneringen. Medborgardialoger med barn upplevs ofta som komplicerade, tidskrävande och svårtolkade, vilket leder till att barns röster inte får reellt inflytande. Det finns en risk att dessa processer blir symboliska – en form av "child washing" (motsvarande "green-washing") där barns deltagande sker mer för syns skull än för faktisk påverkan.

Genom Digiri skapas en digital lösning som möter dessa utmaningar. Spelet innehåller en morphing mekanik, där spelaren kan växla mellan barns och vuxnas perspektiv, vilket skapar en direkt och upplevelsebaserad förståelse för hur den byggda miljön påverkar olika användare. Dessutom gör spelets canvas-värld det möjligt för barn att uttrycka sina idéer och visioner fritt, utan att påverkas av en begränsande vuxennorm. Spelet genererar både kvantitativ data (statistik över barns val och prioriteringar) och kvalitativ data (djupare insikter om barns behov och idéer), vilket skapar ett strukturerat beslutsunderlag för stadsplanerare och arkitekter.

I denna fas av projektet utvecklas en Vertical Slice – en spelbar version som representerar spelets kärnmekanik, narrativ och visuella estetik. Denna version kommer att testas och valideras i samarbete med barn, kommuner och experter för att säkerställa att spelet är pedagogiskt, användarvänligt och relevant.

Strängnäs kommun är en central behovsägare i projektet och samarbetar nära med projektgruppen, tillsammans med en referensgrupp av barn. Barnen är inte bara spelets målgrupp – de är en del av utvecklingsprocessen, vilket säkerställer att deras perspektiv integreras på ett meningsfullt sätt.

Projektgruppen består av experter inom arkitektur, stadsplanering, barnrätt, interaktionsdesign och spelutveckling, vilket skapar en stark tvärdisciplinär grund. Spelutvecklingsstudion Speldosa ansvarar för den tekniska produktionen, medan Morota Staaf leder arbetet med konceptualisering, visualisering och stadsplaneringskompetens. Barnrättskonsulterna säkerställer att barnrättsperspektivet genomsyrar hela projektet, och forskare inom interaktionsdesign, serious games och datainsamling bidrar med sin expertis.

Arbetet genomförs i nära dialog med behovsägare i Strängnäs kommun och med byggentreprenadföretaget Byggdialog. Löpande avstämningar sker med barn då input från barn är en förutsättning för en ändamålsenlig produkt som tar barnen på allvar.

Digiri är mer än ett spel – det är ett verktyg för förändring. Projektet levererar ett konkret och användbart digitalt verktyg som gör planeringsprocessen mer inkluderande, jämlik effektiv och hållbar. Genom att kombinera spelmekanik med samhällsplanering och digital innovation har projektet möjliggjort ökad delaktighet, effektivare arbetsprocesser och en strukturerad metod för att säkerställa barnets rättigheter i samhällsbyggnadsprocesser. Spelet kommer att hjälpa kommuner att uppfylla lagkrav enligt barnkonventionen och höja kvaliteten på planeringsunderlag.

Fakta

ID: U13-2025-04
Beviljat i: Utlysning 13
Projektledare: Rebecca Colt, Morota Staaf Arkitekter