Sveriges VA-bransch står inför stora investeringar om 9 miljarder kronor per år för ny- eller ombyggnationer av avloppsreningsverk. Samtidigt skärps och ökar kraven vilket innebär en utmaning då ett stort antal reningsverk, på kort tid, behöver utformas och dimensioneras för att möjliggöra en hållbar och effektiv drift.

Digitala processmodeller är kraftfulla verktyg under alla faser av ett reningsverks livscykel, men metodik saknas för hur modellerna skall användas i vissa faser, till exempel vid kapacitetsanalys (ett specialfall av dimensionering), och när det finns flera motstridiga mål.

Trots det ökande intresset för digitalisering inom VA-sektorn finns också en begränsad kompetens inom processmodellering vilket hindrar verktygen att nå sin fulla potential.

Projektets mål är att accelerera den digitala transformationen av VA-branschen vilket sker genom att:

  1. Etablera en permanent utvecklings- och innovationsgrupp, Simuleringssmedjan, som inspirerar branschen till långsiktigt kunskapsbyggande och användning av processmodellering
  2. Vidareutveckla metodik så att AI- och processmodeller kan integreras och användas för tillämpningarna kapacitetsanalys och hållbar driftplanering

Simuleringssmedjan startas upp och drivs, med målet att bli permanent, av projektets behovsägare med intern stöttning från projektledning, forskare och modelleringsexperter. Arbetet sker till stor del i en gemensam och kommersiell mjukvara vilket underlättar samverkan och kunskapsbyggandet.

Projektets metodutvecklingsaktiviteter bygger på tidigare projekt och leds av forskare i nära samverkan med VA-organisationernas processingenjörer och AI-strateger och utvärderas specifikt i två högaktuella fallstudier på Bromma och Henriksdals reningsverk i Stockholm.

Den ökade digitala kapaciteten leder till effektivare reningsverk med bättre resursutnyttjande och minskad klimatpåverkan. På längre sikt stärker projektet VA-sektorns innovationskraft och möjliggör en mer hållbar avloppsvattenrening.

Fakta

ID: U13-2025-10
Beviljat i: Utlysning 13
Projektledare: Oscar Samuelsson, IVL Svenska Miljöinstitutet