I samband med bostadsbyggande och infrastrukturprojekt schaktas hundratusentals ton sulfidjord årligen i Sverige. Sulfidjord förekommer längs kustområdet från Mälardalen i söder till Haparanda i norr och på motsvarande sätt förekommer sulfidjord längs den finska kusten av Bottenviken.
Sulfidjordar är besvärliga ur ett geotekniskt perspektiv med hög vattenhalt, och hög ler- och silthalt vilket betyder att de är svåra att använda som konstruktionsmaterial. Felaktigt hanterat kan dessutom jorden försura mark- och grundvatten och i vissa fall även försura vattendrag och sjöar med förhöjda halter av bland annat aluminium.
Viktig klassning av sulfidjord
Det saknas idag i praktiken klassning av sulfidjord vilket innebär att alla sulfidjordar bedömds som potentiellt försurande. Detta leder ofta till deponering och långa transporter. I värsta fall missas förekomst av sulfidjord helt, med försurning som följd.
I forskningsprojektet Management of Sulfide Soils (MoSS), finansierat av Trafikverket, SBUF och
projektparterna, togs en differentierad klassning och bedömningssystem fram. Resultatet visade att upp till 30 % av volymen sulfidjord inte är försurande och behovet att deponera kan bli mindre än ca 50 %.
Analys av jordens PH, svael, järn och kalcium
Bedömningssystemet bygger på analys av jordens halt av svavel, järn och kalcium samt mätning av jordens pH. Med denna differentierade klassning kan sulfidjord sorteras utifrån försurningspotential och avsättas för olika ändamål eller deponeras mer kostnadseffektivt och miljömässigt än i nuläget. Klassningen som också innebär en enklare och snabbare bedömning ger möjligheter till att i tidiga skeden påbörja utredningar om kommande schaktarbeten.
För att kunna nyttiggöras effektivt bedömdes det att bedömningssystemet bör bli mer användarvänligt och
tillgängligt, detta skulle också bidra till en mer industrialiserad process att hantera sulfidjordar som inte är lika beroende av specialiserad expertkunskap.
Ett arbete att öka användarvänligheten och tillgängliggöra bedömningssystemet genom ett digitalt verktyg inleddes tack vare medel från utlysningen Innovationsidén våren 2022 samt 2023 där affärs- och prismodeller samt affärsplan utreddes.
Användarlabb för bedömning av sulfidjord
Syftet med föreslaget projekt är att fortsätta arbetet som gjorts i tidigare projekt finansieriade av Innovationsidén och i ett användarlabb testa det erbjudande (bedömningsverktyg med stödjande utbildning) som utvecklats i tidigare projekt. Detta ska bidra till en användarcentrerad utveckling samt en utvecklad kunskap om användarens alternativ till användning av verktyget vilket i sin tur ska ge inspel till prissättningen av erbjudandet. I arbetet ingår också att identifiera effektiva sätt, som möter användares preferenser, att erbjuda stödjande utbildning.
Målet är att vid projektets slut att med användaren som utgångspunkt ha utvecklat verktygs- och utbildningserbjudandet som stödjer hantering av sulfidjordar och således bidrar till ett branschgemensamt angreppssätt vad gäller sulfidjordar. I detta ingår också att ha fastställt prissättning och utvecklat en betalningslösning.
Projektets delmål är:
- Genomfört användarlabb
- Utvecklat verktyg
- Fastställd prissättning samt
- Utvecklat utbildningskoncept.
Samverkan med behovsägare (tekniska konsulter, entreprenörer och byggherrar) sker i samband med användarlabben samt i genomförandet av utvecklat utbildningskoncept.
ID: i7-6
Beviljat i: Innovationsidén 7
Projektledare: Sandra Frosth, Ecoloop AB
sandra.frosth@ecoloop.se