Klimatförändringar, resursbrist och ökade krav på hållbarhet och effektivitet driver omställning i byggbranschen, där nya arbetssätt och teknologier blir avgörande. Små och medelstora arkitektföretag står för mångfald och innovationskraft men har begränsade resurser att hänga med i den snabba digitaliseringen. Bristen på effektiva metoder för samverkan och utbyte kring digital utveckling hämmar potentialen i ny teknologi, vilket leder till ineffektivitet och missade möjligheter. Samtidigt förändras affärsmodeller och strukturer på ett sätt som inte alltid gynnar nytänkande och långsiktigt värdeskapande.

Designteknologier är ett övergripande begrepp för teknologier som är sammanflätade med design -och planeringsprocessen, och som möjliggör arkitekter att själva utveckla nya arbetssätt som en del av sin dagliga verksamhet. Här inräknas områden som BIM, computational design och en mängd applikationer med stöd av AI.

Projektet avser att stärka arkitektföretagens utvecklingsförmåga inom detta fält genom att effektivisera arbetsprocesser, utforska nya affärsmodeller och förbättra förutsättningarna för digital innovation. Genom projektets samverkan skapas också synergier mellan deltagande partners under projekttiden, med målet att skapa ett långsiktigt och växande nätverk. Därmed stärks företagens konkurrenskraft och deras möjlighet att bidra till en framtida mer hållbar byggd miljö med minskad klimatpåverkan inom byggsektorn.

Projektet genomförs genom metodutveckling, interdisciplinär samverkan och pilotstudier med direkta tillämpningar i arkitektföretagens uppdrag inom områden såsom återbruk, materialoptimering och generativa processer. Projektets resultat kommer att omfatta ett antal återanvändbara digitala arbetsflöden, ett strategiskt ramverk för digital utveckling, och exempel på affärsmodeller som främjar innovation och hållbarhet i en stärkt arkitekturpraktik. Kunskapsutbyte och spridning sker genom seminarier, vetenskapliga publikationer och utbildningsmaterial för att möjliggöra bred implementering av projektets målsättningar.

Arbetet leds av RISE Arkitektur och Stadsplanering tillsammans med KTH Arkitekturskolan och genomförs i samverkan med 13 arkitektföretag, två teknikkonsulter och tre digitala utvecklingsföretag.

Fakta

ID: U13-2025-02
Beviljat i: Utlysning 13
Projektledare: Alexander Gösta, RISE Research Institutes of Sweden