Sverige, liksom många andra länder, står inför en kritisk utmaning: hur man balanserar industriell tillväxt och infrastrukturutveckling med miljöskydd. Miljötilståndsprocessen säkerställer att byggprojekt uppfyller juridiska och hållbarhetskrav innan de godkänns. Denna process är dock ofta långsam, komplex, kostsam och svår att förutse. Den skiljer sig inte bara mellan olika länder utan även mellan regioner inom Sverige, vilket orsakar förseningar i kritiska infrastrukturprojekt såsom energiproduktion och stadsutveckling.
SMARTE (En sammanhållen miljötillståndsprocess för byggprojekt avseende kritisk infrastruktur) är ett forskningsprojekt som syftar till att möta dessa utmaningar genom att förbättra effektiviteten, transparensen och förutsägbarheten i Sveriges miljötillståndsprocess. Med hänsyn till den reviderade utredningen "En ny samordnad miljöbedömnings- och tillståndsprövningsprocess" (SOU 2024:98), publicerad den 21 januari 2025, och genom att analysera fallstudier från industripartners samt integrera digitala verktyg såsom geografiska informationssystem (GIS), artificiell intelligens (AI), prediktiv modellering och cybersäkerhet, strävar SMARTE efter att utveckla en strukturerad, digital modell för en mer effektiv och tillgänglig tillståndsprocess.
Ett av projektets huvudmål är att utforma och testa en centraliserad digital plattform som underlättar kommunikationen mellan olika aktörer, automatiserar delar av ansökningsprocessen och förbättrar tillgången till miljödata. Detta kommer att minska administrativa flaskhalsar och säkerställa att projekt följer miljölagstiftningen på ett mer effektivt sätt.
Genom samarbete med myndigheter, industri och teknikexperter kommer SMARTE att ge förslag på en skalbar modell som kan tillämpas inom olika sektorer och bidra till en mer sammanhållen, digitaliserad och hållbar miljötillståndsprocess i Sverige. Projektets resultat kommer att gynna inte bara bygg- och energisektorn utan även offentliga myndigheter och samhället i stort genom att möjliggöra snabbare beslutsfattande utan att kompromissa med miljöstandarder.
ID: U13-2025-01
Beviljat i: Utlysning 13
Projektledare: Annika Moscati, Högskolan i Jönköping