I en trendspaning sommaren 2024 skriver Hans Hedlund (SBUF): ”För att förflytta en bransch och branschaktörer måste forskningsresultaten testas i en verklig situation och miljö innan den kan implementeras”.

Hedlunds påstående är i all väsentlighet både korrekt och träffande. För att samhällsbyggnadsbranschen ska kunna möta morgondagens utmaningar behövs inte bara mer forskning och innovation, utan framför allt en bättre förmåga hos branschaktörer att testa och tillgodogöra sig denna—en förmåga som kräver både resurser och tid.

Ser vi till branschen idag, så är det främst de större entreprenadföretagen som har, eller kan avsätta, sådana resurser. Samtliga större spelare har egna forsknings- och utvecklingsavdelningar samt även kapacitet att utforska och utvärdera innovationer och de forskningsresultat som produceras. Hos medelstora
entreprenadföretag är utmaningarna större då dessa ofta saknar de resurser och den organisation som krävs utforska och utvärdera innovationer och de forskningsresultat som produceras, för att därmed kunna utveckla sin konkurrenskraft.

Projektet syftar därför till att öka kunskapen om hur medelstora entreprenadföretags kan öka sin förmåga att absorbera innovationer och forskningsresultat. Med ”absorbera” åsyftas förmågan att både tillvarata och nyttiggöra innovationer.

Ser vi till befintlig forskning på området så finns även här en slagsida mot större entreprenadföretag, medan medelstora företag har studerats i betydlig mindre utsträckning, vilket gör denna utmaning både praktiskt och vetenskapligt relevant. För att studera ovan nämna utmaning kommer projektet att ta utgångspunkt i forskningen om ”absorptive capacity” (Zahra och George, 2002), vilket är ett analytiskt ramverk som i tidigare forskning visat sig vara mycket användbart för att både analysera och förstå hur företag och organisationer tar till sig och drar nytta av innovationer.

För att uppnå studiens syfte kommer en kombination av datainsamlingsmetoder att användas, så som intervjuer, workshops, detltagande observation och fokusgrupp intervjuer.

Resultatet från detta projekt kan klassificeras som kunskap om hur medelstora entreprenadföretag kan utveckla sin förmåga att tillvarata och nyttiggöra innovationer. Genom att öka kunskapen om hur medelstora entreprenadföretag kan öka sin förmåga att absorbera innovationer och forskningsresultat, kommer viktig och praktiknära kunskap genereras. För att säkerställa att denna kunskap kommer berörda verksamheter till nytta, så kommer en resultatworkshop att erbjudas mot slutet av projektet, där deltagarna kommer att få arbeta med frågan kring hur resultatet från detta projekt överföras till de företag som deltar i workshopen. Detta är en central del i resultatspridningen. När det gäller spridning efter projektavslut är ett tänkbart scenario att idéerna kring hur man kan organisera för att tillvarata och nyttiggöra innovationer, kan genom goda exempel spridas genom professionella nätverk, eller genom träffar arrangerade genom lokala branschorganisationer.

För att säkra projektets koppling till behovsägarna har en styrgrupp med fyra vd:ar för medelstora
entreprenadföretag, samt en referensgrupp med åtta personer i olika roller knutits till projektet.

Fakta

ID: U13-2025-07
Beviljat i: Utlysning 13
Projektledare: Henrik Linderoth, Högskolan i Jönköping