Hantering av jord- och bergmaterial i byggprojekt, masshantering, har blivit en allt mer aktuell fråga på grund av de kostnader och miljöeffekter som den ger upphov till.

Projektets parter har på olika sätt arbetat strategiskt med masshantering och har nått insikten att masshanteringen måste lösas i samverkan – mellan förvaltningar inom kommunen och mellan offentliga och privata aktörer. Förutsättningen är ett optimerat digitalt informationsflöde om masshantering.

Läs slutrapporten

Projektet leddes av Maria Johansson och Chatarina Holmberg, Ecoloop och har genomförts i samverkan med Lisa Arnwald Storm, Örebro kommun, Anne-Charlotte Boldrup och Olof Bergold, Västerås kommun samt Marianne Kallin, Luleå kommun.

Läs även: "Stora vinster med resurseffektiv masshantering" - intervju med projektledare Maria Johansson. Läs hela intervjun här.

Projektet har genomfört en informationsflödeskartläggning och workshopar i tre kommuner; Örebro, Västerås och Luleå, för att kunna beskriva hur information om jord- och bergmaterial används och överförs från översiktsplaneskedet fram till och med projekteringsskedet. Det har resulterat i flera förslag och rekommendationer för hur samverkan och förutseendet i masshantering kan stärkas genom digitaliserad
information.

Rekommendationerna har sammanfattats i två checklistor, riktade till kommuner – alla avdelningar som är inblandade i planering och exploatering av mark:

  • Checklista för masshantering i planeringsprocessen
  • Checklista för upphandling av massbalansprognoser
Stora vinster med resurseffektiv masshantering

– Det finns stora ekonomiska och miljömässiga vinster att göra genom att planera för resurseffektiv masshantering. Då behöver man börja redan från översiktsplaneringen i den kommunala processen, och ta med sig information genom hela planeringskedjan fram till projektering och genomförande. Det säger projektledare Maria Johansson, Ecoloop. Läs hela artikeln här.

Några övergripande slutsatser från projektet, som också reflekteras i ovan nämnda
checklistor är:

  • Masshanteringsfrågan drivs av genomförandeskedet, men de som arbetar
    med genomförande önskar stöd i form av övergripande strategier från och
    med översiktsplaneskedet
  • Kunskap om masshantering är låg bland översiktsplanerare, de efterfrågar
    kunskapsstöd.
  • Tvärförvaltliga samverkansformer kring masshantering uppskattas av alla
    som har tillgång till dem och efterfrågas av de som inte har det. Här sker mycket kunskapsöverföring.
  • Personer med samordningsansvar för masshantering, massamordnare, är också en viktig förutsättning för att kunna driva frågan inom kommunen.
  • Det finns osäkerhet i alla plan- och byggskeden om vad man praktiskt kan göra för att förbättra masshanteringens hållbarhet. Kunskap och goda exempel efterfrågas.
  • Ett behov som ofta lyfts är tillgång på ytor för masshantering.
  • Masshanteringsdata i form av tidiga övergripande massbalanser, massbalansprognoser, behöver tas fram redan i översiktsplaneskedet, i samverkan med tvärförvaltliga masshanteringsgrupper som kan vara tillfälligt sammansatt för översiktsplaneprocessen eller mer permanenta.
Fakta

ID: U10-2022-6
Beviljat i: Utlysning 10
Projektledare: Maria Johansson, Ecoloop AB